20070111

rumble of the nerds

Två av den amerikanska västkusten verkliga framgångssagor har hamnat i luven på varandra. Cisco har lämnat in en stämningsansökan mot Apple till en domstol i Kalifornien. Syftet med stämningen är motverka att Apple använder sig av Ciscos varumärke Iphone, framgår det av ett pressmeddelande från Apple.









Beslutet kommer endast en dag efter Apples uppmärksammade lansering av sin första mobiltelefon, en telefon som datorjätten valt att kalla just Iphone.

Problemet är att Cisco kontrollerar rätten till varumärket Iphone, ett varumärke som den amerikanska teknikjätten fick på köpet i samband med förvärvet av Infogear år 2000. Och så sent som förra året lanserade även Cisco en ny produktfamilj under samma namn. Ciscos Iphone återfinns idag under företagets division för trådlöst, Linksys.

- Cisco inledde förhandlingar med Apple i god tro efter att Apple upprepade frågat om de tillåts använda Ciscos namn Iphone, kommenterar Mark Chandler, vice vd på Cisco, beslutet att stämma Apple.
- Det är inget tvivel om att Apples nya telefon är väldigt spännande, men de bör inte använda vårt varumärke utan vår tillåtelse, säger han i en kommentar.

Cisco poängterar också att mobiltelefonimarknaden bara kommit en liten bit på vägen.

- Dagens Iphone är inte morgondagens Iphone. Potentialen för en kommande konvergens mellan hemtelefonen, mobiltelefonen, arbetstelefonen och datorn är obegränsad, vilket gör det extra viktigt för oss att skydda vårt varumärke, säger Mark Chandler.

Men från Apple är man segervissa.
- Om Cisco vill utmana oss är vi övertygade om att vi kommer att segra, säger Natalie Kerris, taleskvinna på Apple, till Marketwatch.

Hon menar samtidigt att Apples mobiltelefon är unik.
- Apple är det första bolaget någonsin som använt sig av Iphone som namn för en mobiltelefon, säger hon och tillägger att många andra bolag redan använder sig av varumärket inom voice-over-internet produkter, säger hon.

No comments: