20070117

the pig man is no more

the pig man's season of glory has soon come to an end. the pig man is no more.

tagen från aftonbladet.

Dagens debatt är historisk. Det är den första med den borgerliga regeringen vid makten och den sista för förre statsministern Göran Persson, som numera går under namnet ”Göran Persson i Stjärnhov” i riksdagen.
Hans efterträdare inledde lite oväntat med ett hyllningstal till Göran Persson.
– Han väcker känslor och han hade inte kunnat debattera svensk politik på det sätt han har gjort om han inte varit en mycket kunnig person med en förmåga att driva debatt som ingen annan har gjort, sa Reinfeldt.
– Göran Persson är i grunden en mycket kraftfull person som kommer att saknas i svensk politik på många sätt och han kommer att lämna ett stort tomrum i det socialdemokratiska partiet.
Därefter läste han upp delar ur Göran Perssons inledningstal efter att han tillträtt som statsminister 1996.
– Jag kan skriva under på mycket av det.
Göran Persson, som lider av sin onda höft, var rörd över Reinfeldts ord.
– Jag blev så tagen av superlativen att jag var tvungen att hasa mig fram till den riktiga talarstolen. Tack för erkännandet, sa Persson.
Sedan gav han en känga åt utrikesminister Carl Bildt.
– Man lämnar ett tomrum efter sig och man ska nog inte komma tillbaka, det lär vi oss av den senaste tidens erfarenheter, sa Persson.
Fredrik Reinfeldt antydde att samma resonemang skulle kunna användas när det gäller Mona Sahlin, som i dagarna väntas få frågan om hon vill efterträda Göran Persson som socialdemokraternas ledare.

Därmed var det slut på de vackra orden. Göran Persson, stödd på en käpp, gick upp i talarstolen för sitt inledningsanförande och avlossade en rejäl salva mot den nya regeringens politik. Han kritiserade alliansen för att satsa mest på välbetalda svenskar och minst på lågavlönade lokalvårdare och ålderspensionärer. Han angrep även moderaternas miljöpolitik och gick till attack mot centerpartiet. Enligt Göran Persson har partiet gått från att vara ett samarbets- och folkrörelseparti till att bli ”Timbrohögerns och stureplansfolkets” parti.
När det var statsminister Reinfeldts tur för replik kallade han talet för ”typiskt för Göran Persson.”
– Kraftfullt, svavelosande och i grunden helt felaktigt, sa Reinfeldt och kritiserade sin företrädare för att bland annat ha avskaffat arvs- och gåvoskatten och för att ha infört spioner på Försäkringskassan för att komma åt bidragsfuskare.

Med ett par gummistövlar tackade miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand (bild nedan) den avgående s-ledaren Göran Persson för samarbetsåren.

– Han har aldrig varit otrevlig eller försökt trycka ner mig i stövlarna, sa Wetterstrand.
Centerledaren Maud Olofsson anklagade däremot Persson för härskartekniker.
Göran Perssons sista partiledardebatt i riksdagen blev inte bara politik och hårda ordväxlingar.
Det utbyttes också varma ord mellan Persson och ledarna för socialdemokraternas samarbetspartier - Lars Ohly, vänsterpartiet och Maria Wetterstrand, miljöpartiet.

Gröna gummistövlar
– Du har sått många frön för samarbete. Jag har upplevt att dina ögon har glittrat lite extra mycket när du har pratat miljöfrågor, sa Wetterstrand.
– Tyvärr är det ganska få inom socialdemokraterna som stått för ditt genuina intresse och engagemang i de här frågorna, sa hon och överräckte sedan ett par gröna gummistövlar prydda med en blombukett till den förre statsministern.
Även avskedet mellan Göran Persson och Lars Ohly blev varmt, om än mer skojfriskt.

Efterfest på Spybar
Vänsterledaren fyllde 50 år i dag och Persson mindes en annan vänsterledares 50-årsdag - Gudrun Schymans. Men det firandet hölls i Kungsträdgården med stjärnspäckad efterfest på Spybar. Persson undrade om det då skyhöga väljarstödet för vänsterpartiet kunde ha haft något samband med det mer glamorösa firandet.
Lars Ohly asgarvade innan han skakade hand med sin förre vapendragare.
Maria Wetterstrand kommenterade också talet om Göran Persson som en stöddig buffel.

”Härskartekniker”
– Han har aldrig varit otrevlig eller försökt trycka ned mig i stövlarna.
En av dem som Persson har vänt ryggen i debatter är centerledaren Maud Olofsson. Det kommenterade hon när det blev hennes tur att ta avsked.
– Vi har haft en och annan dust under årens lopp. Jag tror att många nu vet vad härskartekniker är för något, sa Olofsson och överräckte sedan ett litet grönt dricksglas, ett ”Maudglas” till den förre statsministern.

FAREWELL PIG MAN!!

No comments: