20070111

brit on the moon

Storbritannien överväger nu en egen månlandning, rapporterar BBC och refererar till det forskningsråd som bekostar rymdforskning.

Två projekt har föreslagits, och det första kan - om det godkänns - sättas i verket 2010. Det handlar om att skjuta fyra meterlånga pilar två meter ner i månens yta från en farkost som lagts i omloppsbana runt himlakroppen. Pilarna ska sedan ge forskarna information om bland annat risken för månskalv, rapporterade BBC sent i tisdags.

Går detta bra kan också det andra projektet förverkligas. Då sänds en rymdfarkost, Moonraker, upp för att landa på månen och leta efter lämpliga platser för eventuella bemannade månbaser.


























Kostnaderna för de båda föreslagna projekten har kunnat pressas så mycket att det är möjligt för Storbritannien att ensamt genomföra dem, anser professor Martin Sweeting, chef för det företag som utrett de ekonomiska aspekterna.

- Nuvarande mindre månfärder kostar omkring 500 miljoner euro. . . med framsteg inom området småsatelliter kan vi antagligen få ned kostnaden med minst en femtedel, säger Sweeting till BBC.

No comments: