20061216

bildt in the background















När regeringen presenterades i oktober befarade många att Sverige fått två statsministrar. En riktig, Fredrik Reinfeldt (m). Och en informell, förre statsministern Carl Bildt (m).
Men EU-toppmötet här i Bryssel, det första officiella internationella mötet med både Bildt och Reinfeldt, bevisar motsatsen.
Carl Bildt ansträngde sig till det yttersta för att inte stjäla föreställningen för sin efterträdare. Att Fredrik Reinfeldt är högsta hönset skulle vara solklart.

Bildt ”kom för sent”
1. På den avslutande presskonferensen uppträder alltid statsministern tillsammans med utrikesministern. På Göran Perssons tid var det inte säkert att hon eller han fick yttra sig. Men utrikesministern fanns alltid med på podiet.
I går däremot var Fredrik Reinfeldt ensam när han skulle berätta vad mötet beslutat.
Carl Bildt förklarade det ovanliga arrangemanget med att han ”kom för sent”. Därför satte han sig längst bak i lokalen, inte bredvid Reinfeldt. Förseningen föreföll avsiktlig.

Bildt kom inte alls
2.  De olika partigrupperna i EU har förmöten inför toppmötet. Till mötet i torsdags med moderaterna gick Fredrik Reinfeldt ensam.
Carl Bildt åt i stället lunch med svenska chefer i EU-administrationen. ”Mycket uppskattat”, sade ambassaden.
Det var det säkert. Men planeringen gjorde att Fredrik Reinfeldt slapp dela strålkastarljuset med Bildt. Det kan inte ha varit utan baktanke.

Bildt kom för tidigt
3.  Reinfeldt och Bildt anlände aldrig tillsammans till toppmötet. Sannolikt för att slippa uppleva att fler journalister var intresserade av den välkände Bildt än av den okände Reinfeldt.
I förrgår kom Carl Bildt 45 minuter innan mötet började. Statsministern anlände på minuten.
Även i går inledde Bildt arbetsdagen tidigt. I ett folktomt hörn av presscentret läste han mejl och tidningar. Reinfeldt däremot kom på utsatt tid – genom huvudentrén.
Den regering Fredrik Reinfeldt leder är en fyrpartikoalition. Det räcker som riskfaktor för spänningar och konflikter.
Om utrikes- och statsministern dessutom skulle börja tävla om vem som är högsta hönset vore katastrofen nära.
Därför är det klokt av dem att hålla hårt på rollerna. Åtminstone utåt måste det vara ställt utom allt tvivel vem som är chefen.

1 comment:

MARIA said...

Du skulle ha blivit journalist..Vet du att om du fixar en kandidatexamen i ex. lärare, så kan du gå ett år som journalist i Sundsvall..

Think about it!!