20080721

historien upprepar sig

tagen från dn.se. tydligt är ju att vi i europa har problem med vår inställning till minoriteter. min egen morsa sa jävla zigenare när ett par romer gick förbi hennes hus för ett par dagar sedan. jag fick reda på det idag. jag kommer garanterat att skälla på henne. dessvärre har jag inte funnit en större bild, de flesta nyhetssidor vill inte ens publicera bilden. den är stark.

Bilder från en strand i Italien där solbadande personer tycks oberörda av att två drunknade romska flickor tagits om hand av räddningspersonal har mötts av skarpa reaktioner.

På bilderna ses två kroppar som täckts över med badhanddukar - flickornas fötter sticker ut. På några av bilderna läggs de döda kropparna ner i kistor som transporterats fram av polisen. Övriga på stranden tycks hela tiden vara oberörda av dramat som utspelas rakt framför deras ögon.

Enligt uppgifter förmedlade av tv-kanalen CNN hade fyra romska flickor begett sig ut i vattnet där de strax fick problem när höga vågor och förrädiska strömmar överraskade dem. Enligt fotografen som dokumenterade skeendet ignorerades flickornas rop på hjälp av de solbadande. Två badvakter vid en privat strand lite längre bort uppfattade dock skriken och ingrep.

Två av flickorna ska ha lyckats ta sig i land med hjälp av badvakterna medan de båda andra, 12 respektive 13 år gamla, inte kunde räddas. De drunknade.

Tragedin uppges ha inträffat i lördags vid Torregavetastranden utanför Neapel i södra Italien men blivit känd först nu, när bilderna publicerats i en rad italienska tidningar.

Ärkebiskopen av Neapel, kardinal Crecenzio Seppe, har fördömt avsaknaden av agerande från övriga på stranden. På sin blogg skriver kardinalen att "likgiltighet inte är en känsla värdig människor - att se åt sidan eller ägna sig åt sitt eget kan ibland vara mer förödande än de händelser som inträffar".

Händelsen illustrerar på ett cyniskt vis hur fientlig stämningen är i stora delar av det italienska samhället gentemot den romska folkgruppen, inte sällan betraktad som icke önskvärd på grund av påstådd kriminalitet.

No comments: