20070713

försoning

sitter o försöker läsa ian mcewans bok från 2002, försoning. den har filmatiserats och släpps i höst, med keira knightley i huvudrollen.

Året är 1935 och på sommarens varmaste dag står 13-åriga Briony Tallis i fönstret till sitt flickrum och ser sin äldre syster Cecilia ta av sig kläderna och dyka ner i trädgårdens fontän, mitt framför ögonen på deras barndomsvän Robbie Turner.

Det blir upptakten till en besynnerlig och skrämmande dag, och innan den är slut kommer de tre ungdomarnas liv att ha förändrats för alltid. Robbie och Cecilia kommer att ha överskridit en gräns vars existens de inte ens anat, och de blir offer för den yngre flickans fantasier, medan Briony begår en handling hon kommer att tillbringa resten av sitt liv med att försöka sona.

Försoning är Ian McEwans hittills främsta roman, en väldig episk berättelse som för oss från lantlig idyll i 1930-talets England via andra världskrigets Frankrike och London till vår egen tid. Det är berättelsen om en kärlek som lyckats överleva trots allt, om skam och skuld och förlåtelse. Men det är också en skrämmande naken skildring av krigets fasor och hur det påverkar de människor som drabbas.



annars handlar dagen främst om jobb (börjar om 45 min) och det faktum att david beckham landade i los angeles idag. exciting times indeed!

No comments: